Smp 2017
  • Home
  • About
  • Portfolio
  • Latest Work
  • Reviews
    • Reviews ENG
    • Reviews NL
  • Contact

X-Rite i1 Photo Pro (Deel 2)

September 20, 2011

... GA TERUG NAAR DEEL 1

Om de review niet te lang te maken en omdat de geavanceerdere versie – de “Colorchecker Passport” – al reeds door mij gereviewd werd, ga ik dit deel overslagen. Als je dus meer wilt weten over de kalibratie van je camera, kijk dan even HIER.


© X-Rite

Voor de kalibratie van je printer overloop ik hieronder elke te nemen stap, aangevuld met mijn persoonlijke ervaringen.

Bij het openen van de i1 Profiler krijg je een scherm vol mogelijkheden, net zoals bij de kalibratie van je scherm. Voel je je niet volledig thuis in deze materie, bekijk dan vooraf even  de instructie video’s.

Voor het kalibreren van mijn printer, een Epson R2400 A3+ printer, heb je de mogelijkheid om de “BASIC” modus te kiezen of de “ADVANCED”.  Starten doe je door jouw printer te selecteren in de lijst van de printer in het i1 Profiler scherm en door op “Printer Profiling” te klikken. In de eerste pagina dien je te bepalen hoeveel kleurvakjes of “patches” je printer dient af te drukken. De keuze gaat tussen 400 en 6000. Je bepaalt dus volledig zelf hoeveel kleuren en kleurvarianten er worden afgedrukt. Voor de kalibratie van A4 papier kies ik voor 1000 patches wat neerkomt op 3 pagina’s en voor de kalibratie van A3 papier voor een kleine 2000 patches.  Tenslotte kan je ook nog alle kleuren door elkaar laten plaatsen waarvoor ik gekozen heb.

De volgende pagina gaat over je scanner, het papierformaat en het formaat van je patches. Het scanningsapparaat is dus de Photo Pro en als papier kies ik het formaat waarvoor ik de kalibratie wil uitvoeren, namelijk A4 of A3.

LET OP
Voor elk type papier en elk formaat dien je de kalibratie te herhalen!

De grootte van de patches staat standaard op 10x9mm, maar dat is naar mijn mening iets te klein. Ik heb dit manueel verhoogd tot 11x11mm wat je meer ruimte geeft bij het scannen.

De derde pagina is dan eindelijk de pagina waar ik zo dadelijk de kalibratie ga starten. Ook hier dien je weer een keuze te maken.

Kalibreer nu je i1 spectrometer door het op zijn steun te zetten en op de knop “Calibrate” te drukken.  Dit duurt max een tiental seconden.  Als de i1 gekalibreerd is, geeft de software dit aan links bovenaan in het gele/groene venster. Verder kies ik voor “strip modus”;  ik selecteer mijn printer bij “printer information” en ik selecteer het type papier bij “paper information”.

Nu ben je dus klaar voor het kalibreren zelf.  Open de kalibreer plaat open met de zwarte strook naar boven gericht en plaats je eerste blad (de bladen zijn bovenaan genummerd) op de plaat.  Leg nu het transparante deel erop en plaats het zwarte hulpstukje in de gleuf. Nu kan je de achterkant van je i1 spectrometer in het zwarte hulpstukje plaatsen. De voorkant zal dan mooi vooraan in de transparante plaat passen.  De bedoeling is dat je elke kleurlijn gaat scannen.  Je begint dus vooraan, je drukt de knop op je i1 spectrometer in en je maakt dan een vloeiende beweging tot aan het einde van de lijn.  Dit herhaal je voor elke lijn!  Kies je dus voor 6000 patches, ga je hiervoor dus enkele uren bezig zijn!

Als alles correct verlopen is, zou je nu een pagina moeten zien waar je nog enkele keuzemogelijkheden krijgt i.v.m. naamgeving van je profiel en de geldigheid.

De naamgeving van je profiel is niet van belang, zolang je maar weet welk profiel voor welk scherm is en wanneer het gemaakt is. Ik noem mijn profielen altijd: SMP_R2400_ISPP_20110901 waarbij de “SMP” staat voor de afkorting van de naam van mijn bedrijf, “R2400” is de naam van mijn printer, “ISPP” staat voor Ilford Smooth Pearl Paper en is dus het type papier en “20110901” is de datum waarop het profiel werd gemaakt.

Als je werkt op een mac, kan je zowel “User level” alsook “System level” aanvinken en zo je profiel laten gebruiken door zowel je eigen gebruiker, maar ook door iedereen die op je computer werkt.

Kalibreren doe je uiteraard niet eenmalig, maar wel regelmatig.  Standaard kan je kiezen tussen 1-2-3-4 weken om een herinnering in het systeem te zetten. Ik kies voor een her-kalibratie om de 4 weken. Vergeet nu vooral niet op “create and save profile” te klikken!  Dit is erg belangrijk!


© X-Rite

Om dit profiel nu effectief te gaan gebruiken, kies je in Adobe Photoshop bij je printerinstellingen (bij het onderdeel van Colormanagement) dat Photoshop de kleuren moet bepalen. Nu kan je het kleurprofiel selecteren dat je zonet aangemaakt hebt.

De X-Rite Photo Pro biedt ook de mogelijkheid om een beamer te kalibreren, maar dit heb ik niet uitgetest om de eenvoudige reden dat ik geen beamer heb. Moest er iemand hierin wel ervaring hebben, mogen die ervaringen zeker doorgestuurd worden. 

Voor de grafische bureaus die vaak met Pantone kleuren werken, zit er ook een software inbegrepen die hiermee vlot overweg kan. Als fotograaf heb ik hiermee geen ervaring en ga dus ook wijselijk geen commentaar geven op de resultaten of werkwijze.

Conclusie
De X-Rite Photo Pro is een professionele tool om zowel je scherm als printer en zelfs een beamer te kalibreren. De i1 spectrometer levert in kombinatie met de software erg goede resultaten. Voor de gewone consument is de prijs van 1259 Euro misschien wat hoog gegrepen. Voor hen zou ik eerder een Colormunki aanraden of een i1 Display2 indien je alleen je scherm wilt kalibreren. Voor de professionals onder jullie is de Photo Pro echter elke cent waard.

Met vriendelijk groeten,
Sven Michiels 

Xrite_i1PhotoPro_Spectrometer
Every picture need to tell a story, take your time to write that story!
This website uses cookies. Learn more
AcceptDecline