Smp 2017
  • Home
  • About
  • Portfolio
  • Latest Work
  • Reviews
    • Reviews ENG
    • Reviews NL
  • Contact

X-Rite i1 Photo Pro (Deel 1)

September 20, 2011

X-Rite heeft enkele weken geleden vier nieuwe oplossingen voorgesteld op gebied van kleurbeheer. Het zijn professionele hulpstukken om zowel je scherm alsook je printer en zelfs je beamer te kalibreren. Naargelang welke versie je koopt, krijg je meer/minder hulpstukken om dit alles uit te voeren of te controleren.  De leverancier was zo vriendelijk om de i1 Photo Pro toe te zenden voor een review.


© X-Rite

Uitpakken
Aangezien ik momenteel een X-Rite Display2 kalibrator gebruik voor de kalibratie van mijn scherm, was ik in de veronderstelling dat ik een gelijkaardig toestel ging ontvangen dat aangepast zou zijn aan de technologie anno 2011. Toen het koeriersbedrijf de grote doos afleverde, was het toch even slikken voor mij. In de kartonnen verpakking zit namelijk een mooie zwarte stoffen tas met binnenin mooi plaats voor elk onderdeel van de X-Rite i1 Photo Pro. Alles zit netjes op zijn plaats door de op maat gesneden mousse. Het lijkt misschien niet belangrijk, maar mij doet het wel deugd dat een fabrikant ook hiervoor oog heeft.

Onderdelen
De X-Rite i1 Photo Pro bevat volgende onderdelen:

  • i1 Pro spectrophotometer
  • i1 Profiler software
  • PANTONE color manager software
  • ColorChecker Profiling software
  • ColorChecker Proof target
  • ColorChecker Classic Target (mini)
  • i1 Pro Spectrophotometer calibratie plaat
  • … enz.


Aan de slag
Na het uitpakken van de verschillende onderdelen, kan ik niet wachten om de software te installeren en mijn scherm, een Eizo CG243w, te kalibreren. Bij de levering van het ganse pakket zit er een cd met de software waarbij duidelijk vermeld staat om eerst deze software te installeren en nadien up te daten, hetgeen ik vanzelfsprekend dan ook doe. Nadat de eerste versie erop staat, open ik het programma en wordt er gevraagd om een recentere versie te downloaden. Als dit alles gedaan is, begint het kalibreren.

Bij het openen van de i1 Profiler krijg je een scherm vol mogelijkheden. Het is dus goed dat je weet waarmee je bezig bent, zo niet moet je onderaan de instructie video’s bekijken.

Voor het kalibreren van je scherm heb je de mogelijkheid om de “BASIC” modus te kiezen of de “ADVANCED”. Aangezien ik graag alle mogelijkheden wil zien, kies ik voor de laatste optie en ga verder naar de volgende stap door op “Display Profiling” te klikken. Als je meerdere schermen hebt aangesloten (dit kunnen zowel crt’s of lcd’s of zelfs laptop schermen zijn), kan je hier kiezen voor welk scherm je de kalibratie gaat uitvoeren.

Verder kan je op deze pagina je witpunt instellen (ik laat de standaard waarde van D65 staan en ik hou de helderheid op 120).  In dit scherm kan je ook aanvinken dat het systeem moet kijken of je last hebt van flare. Als laatste optie, kan het systeem zelfs automatisch de helderheid aanpassen aan de helderheid van de omgeving.

De volgende pagina gaat over je profiel instellingen en hieraan verander ik niets.

Op de pagina met de keuzemogelijkheid hoeveel kleuren hij moet scannen, kies ik voor large (478). Dit wil dus zeggen dat hij 478 kleuren gaat tonen op het scherm en gaat opmeten met de kalibrator en zo het verschil onthouden om nadien in een profiel te gieten. Verder kan je hier ook Pantone kleuren importeren of zelfs een eigen foto. Het systeem zal dan de hoofdkleuren eruit halen en deze laten scannen.

De vierde pagina is dan eindelijk de pagina waar ik zo dadelijk de kalibratie ga starten. Ook hier moet je weer een keuze maken. Moet het systeem automatisch de helderheid en contrast van je scherm aanpassen of wil je dat zelf doen?

Kalibreer nu je i1 spectrometer door het op zijn steun te zetten en op de knop “Calibrate” te drukken.  Dit duurt max een tiental seconden.  Als de i1 gekalibreerd is, geeft de software dit aan links bovenaan in het gele/groene venster.  Dan begint het kalibreren zelf.  Klik op “Start measurement” en wacht geduldig af.   Omdat ik koos om het hoogste aantal kleuren te scannen, duurt dit proces zo’n 20 minuten.

Als alles correct verlopen is, zou je nu een pagina moeten zien waar je nog enkele keuzemogelijkheden krijgt i.v.m. naamgeving van je profiel en de geldigheid.

De naamgeving van je profiel is niet van belang, zolang je maar weet welk profiel voor welk scherm is en wanneer het gemaakt is. Ik benoem mijn profielen b.v. als volgt :  SMP_CG243_20110901 waarbij de “SMP” staat voor de afkorting van de naam van mijn bedrijf, “CG243” is de naam van mijn scherm en “20110901” is de datum waarop het profiel werd gemaakt.

Als je werkt op een mac, kan je zowel “User level” alsook “System level” aanvinken en zo je profiel laten gebruiken door zowel je eigen gebruiker, maar ook door iedereen die op je computer werkt.

Kalibreren doe je uiteraard niet eenmalig, maar regelmatig.  Standaard kan je kiezen tussen 1-2-3-4 weken om een herinnering in het systeem te zetten.  Ik kies voor een her-kalibratie om de 4 weken.

Vergeet nu vooral niet op “create and save profile” te klikken!


© X-Rite

Nu je scherm gekalibreerd is, is het belangrijk te weten dat natuurlijk je hele workflow niet gekalibreerd is!  De camera dient nog gekalibreerd te worden en je printer ook.

GA DOOR NAAR DEEL 2 ...

Xrite_i1PhotoPro_PhotoPro
Every picture need to tell a story, take your time to write that story!
This website uses cookies. Learn more
AcceptDecline