Introductie
Sinds enkele maanden ben ik bezig met het bouwen van een eigen home server welke voldoet aan mijn noden. Aangezien ik al een Drobo heb, wist ik vrij precies dat het volgende toestel mijn bestanden moest kunnen opslaan en overweg kunnen met technologieën als Time Machine back-up, iTunes server en bestanden delen over het netwerk. Zoals de meeste fotografen, bezit ik een grote hoeveelheid aan foto’s welke een serieuze bestandscapaciteit vraagt en welke ten alle tijd moet kunnen bewaard blijven.
Nadat ik vernomen had dat de Qnap TS-419P+ RAID 0, 1, 5, 6 en online RAID expansie aankon, begon mijn interesse sterk te groeien. Daarbuiten waren er nog enkele andere toepassingen die mij erg interessant leken. Zou de Qnap dan toch al mijn verwachtingen invullen, was een vraag die ik me stelde.
© Q-Nap
Toen ik aan de lokale Qnap dealer voorstelde om een review te schrijven van de TS-419P+, reageerde deze erg enthousiast. Er werd mij voorgesteld een exemplaar met 4 harde schijven van 1,5TB enkele dagen later thuis te leveren en op dit voorstel ging ik graag in.
Uitpakken
Alles wat je nodig hebt om deze server te installeren zit in de doos. Met name 2 ethernetkabels, 2 zakjes met schroeven voor 2.5 inch en 3.5 inch harde schijven, voedingskabel met stroomadaptor, handleiding, CD met de software voor Apple, Windows en Linux gebruikers. Als extra zit er ook een briefje bij dat je gratis firmware upgrades kan installeren. Dit zou ik dan ook elke eigenaar van dergelijk product willen aanraden!
Aan de voorkant van de Qnap TS-419P+ kan je enkele leds vinden met betrekking tot de status van je 4 interne harde schijven en een indicator voor lan, usb 2.0 en esata connecties. Hiernaast vind je ook een power knop, een USB 2.0 aansluiting en een “enter” en “select” knop om door het menu te gaan en weer te geven op het led display vooraan.
Achteraan de Qnap TS-419P+ heb je 2 esata poorten, 2 gigabit Ethernet poorten, 3 usb 2.0 poorten, een stroom aansluiting, een K-lock beveiligingsslot en een uiterst stille 120mm ventilator.
© Q-Nap
Installatie
De installatie van de hard schijven gebeurt als volgt : elke harde schijf past in een speciaal ontwikkelde schuif welke zowel plaats biedt voor een 2.5 als 3.5 inch harde schijf. Om de harde schijven vast te zetten in de schuif, gebruik je de meegeleverde schroeven. Om een schuif uit de Qnap te halen, hef je de hendel omhoog en schuif je eenvoudigweg de schuif eruit.
Als je overweegt deze nas aan te schaffen, zou ik je ten stelligste aanraden de Qnap website te controleren alvorens tot de aankoop van de harde schijven over te gaan. Op deze website zal je namelijk een lijst vinden van de meest gebruikte harde schijven onderverdeeld in categorieën gaande van “beste koop” tot “niet aanschaffen”. De hoofdreden dat een harde schijf in de “niet aanschaffen” categorie komt is eenvoudig: deze nas staat 24/7 te draaien en dit vraagt harde schijven die hiervoor ontwikkeld zijn!
Tijdens de installatie, koos ik voor een RAID 5 configuratie voor de harde schijven, welke me de mogelijkheid gaf dat er een harde schijf kan stuk gaan, maar dat er toch nog 4TB capaciteit voor mijn bestanden overblijft.
Qnap heeft de mogelijkheid ontwikkeld om de capaciteit van je nas te verhogen “on the fly”. Je hoeft dus niet je data te kopiëren naar een andere plaats om vervolgens de grotere harde schijven erin te plaatsen en dan alle data terug over te pompen. Nu kan je schijf per schijf eruit halen en een grotere in de plaats steken zonder de data over-en-weer te moeten kopiëren.
Momenteel geeft Qnap enkel ondersteuning voor harde schijven tot 2TB. Deze capaciteit zal in de komende maanden/jaar stelselmatig verhoogd worden. De boodschap blijft steeds dezelfde: kijk regelmatig op de Qnap website en koop en/of installeer nooit harde schijven die geen ondersteuning vanuit Qnap hebben!
Installatie en configuratie
Qnap geeft ondersteuning voor bijna alle besturingssystemen. Of je nu gebruik maakt van Linux, Mac OS of Windows, de software kan het allemaal aan. Persoonlijk heb ik de Qnap geïnstalleerd in een netwerk van Apple toestellen, startende met mijn eigen Mac Pro. Later heb ik de installatie overgedaan op mijn iMac en Macbook Pro.
Op de cd staat een “Autorun Wizard”, maar jammer genoeg werkt deze enkel voor Windows gebruikers. Linux- en Mac gebruikers kunnen hiervan geen gebruik maken. Op de cd kan je wel manueel de nodige software installeren en als nodig de installatie vervolledigen met QFinder. Na de installatie zal het programma uw Qnap herkennen en je hoeft nog enkel op “Configure” te klikken.
In de komende wizard kan je in zes stappen je nas instellen naar jouw wens en noden. Op het einde zal de software de TS-419P+ configureren (in mijn geval duurde dit ongeveer een half uurtje). Om de installatie helemaal te vervolledigen, diende de hele installatie wel te synchroniseren (dit duurde ongeveer 12 uur), maar ondertussen kan je de nas wel al in gebruik te nemen.
Snelheid
Het ontwerp en de toepassing zijn belangrijk voor een nas, maar snelheid is eens zo belangrijk. Voor snelheidstest van externe harde schijven gebruikte ik voorheen “AJA System Test”, maar deze herkent geen servers. Daarom ging ik op zoek naar een werkend alternatief en vond het met “Xbench”:
- Lezen:89,22MB/s
- Schrijven: 33,93MB/s
Mijn persoonlijke Drobo 2de generatie is rechtstreeks verbonden met mijn Mac Pro door middel van een Firewire 800 kabel:
- Lezen: 46,63MB/s
- Schrijven: 28,85MB/s
Deze testen geven duidelijk aan dat deze nas geweldig snel is!
GA DOOR NAAR DEEL 2 ...