Smp 2017
  • Home
  • About
  • Portfolio
  • Latest Work
  • Reviews
    • Reviews ENG
    • Reviews NL
  • Contact

Lacie 5big NAS Pro

October 05, 2013

Als fotograaf heb je in de loop der jaren massa's foto’s en documenten opgebouwd. Zij nemen een groot deel van je interne harde schijf in waardoor deze al snel te klein wordt.  Ik zocht hiervoor naar een oplossing, maar dan wel één die verder ging dan enkel een eenvoudige harde schijf. De oplossing moest voldoen aan een aantal eisen, met name de nodige storage voor oude bestanden, een back-up van recente bestanden die op de interne schijf staan, compatibel zijn met Apple Time Machine & iTunes, RAID5 encryptie op de verschillende schijven en daarenboven ook nog redelijk snel functioneren.  Met dit lijstje in handen heb ik enkele DAS (Direct Attachee Storage) oplossingen bekeken waarvan de LaCie 5big Thunderbolt waarover onlangs reeds een review verscheen (klik HIER om deze review te lezen), maar ook een NAS (Network Attached Storage) oplossing: de LaCie 5big Nas Pro, waarover je hierna alle informatie kan lezen, beschikbaar zonder harde schijven maar ook met een vooraf geïnstalleerde capaciteit van 10 of 20TB.


© LaCie

Model
De LaCie 5big is een externe harde schijf met 5 interne harde schijven. Naargelang welk model je koopt (0, 10 of 20TB), verschilt de grootte van de schijven (0TB is uiteraard zonder schijven …). Ik kon de 10TB-versie aan de tand voelen, welke 5 identieke Seagate Barracuda XT harde schijven bevat van 2TB. Aangezien deze externe harde schijf een “NAS” (Network Attached Storage) is, zijn de mogelijkheden uitgebreider dan bij een DAS-oplossing. Zo kan deze LaCie aan een router gehangen worden om zo te dienen voor verschillende personen binnen eenzelfde netwerk, zelfs wereldwijd. Een punt waar NAS & DAS wel gelijklopen is op het veilig versleutelen van de data in een RAID-modus. Om niet al té technisch te gaan, maar het geheel toch begrijpbaar te houden: dit wil zeggen dat de opgeslagen gegevens op meerdere schijven worden opgeslagen zodat alles veiliger bewaard wordt. Er bestaan verschillende RAID-modi, met elk zijn voor- en nadelen.  Persoonlijk ben ik een enorme voorstander van RAID 5, wat misschien niet zo snel is als RAID 0, maar wel bijzonder veilig is zonder teveel capaciteit in beslag te nemen. Deze modus is trouwens beschikbaar voor dit model.

Uitpakken en installeren
Over het uitpakken kunnen we erg kort zijn: LaCie heeft ook hier geen geld gestoken in blitse verpakkingen of knappe zakjes & doosjes. De harde schijf zit wel keurig verpakt in piepschuim en alle kabels, de voeding en de handleiding met cd zitten in een apart wit doosje. Voor de aansluiting is het redelijk eenvoudig: je sluit de stroomkabel aan en verbindt de schijf met je router met behulp van een netwerkkabel. Vervolgens ga je naar je browser en typ je als URL het volgende in “LaCie-5big-nas-pro.local”. De browser toont je nu een login pagina met de configuratie van je schijf. Dit gaat van de naamgeving tot het instellen van de RAID-modus. Alles is erg eenvoudig voorgesteld.


© LaCie

Let op
Vergeet niet dat je harde schijven geformatteerd worden bij het veranderen van de RAID-modus! Neem dus zeker eerst een back-up. 

Mogelijkheden
De mogelijkheden van de LaCie 5big Nas Pro beginnen door in te loggen in de web access via de LaCie Network Assistant (programma kan je gratis downloaden en installeren). Eenmaal ingelogd, krijg je een mooi overzicht van de verschillende mogelijkheden. Zo kan je bij “General Settings” de naam van de NAS aanpassen, de taal aanpassen, maar ook de temperatuur aanduiding van Celsius naar Fahrenheit aanpassen of de tijdszone selecteren. In het tweede tabblad kan je de verschillende manieren voor bestandsdeling activeren. In het derde (en tevens laatste) tabblad, activeer je diensten als “Wuala HybridCloud” backup, Time Machine, iTunes, … enz.

Doordat het een NAS is, wordt deze aan een router gehangen en moet je voor de verschillende “shares” (later komt dit aan bod) rechten toekennen. Eerst beginnen we met gebruikers & groepen aan te maken. Voor de mensen die ervaring hebben met Active Directory, dit is de “Dummie-versie” of zeg maar de super-light versie. Je maakt gewoon een gebruiker aan en geeft hem rechten tot bepaalde shares en voegt hem toe aan een groep. Allemaal erg eenvoudig en ideaal geschikt voor kleine KMO’s.

De volgende stap in de configuratie is het aanmaken van “shares” of hoofdmappen. Als je naar je externe schijf gaat, zie je een aantal hoofdmappen, het zijn die mappen dat we “shares” noemen. Op die hoofdmappen kan je gebruikers (of groepen) rechten geven. Wil je dus gebruikers rechten geven of ontnemen op onderliggende mappen, dan moet je weten dat dit niet kan. 

Een volgende mogelijkheid is “Download”. Dit is ideaal als je zware bestanden wilt downloaden (normaal duurt dit uren/dagen). Als je deze download via je LaCie, moet je pc echter niet blijven draaien. Gewoon de URL van het bestand invoeren en de download zal starten.

In het onderdeel van monitoring en ecologisch denken, hebben we het onderdeel van “Eco management” waarbij de Nas kan aan- & afgezet worden op bepaalde tijdstippen gedurende dag/week, maar ook na een bepaald aantal minuten/uren van inactiviteit. Bij “Hardware monitoring” krijg je dan weer een overzicht van de toestand van je NAS en de verschillende onderdelen, de warmte van je cpu en de verschillende schijven.

In het onderdeel “Network” komen we meer in het technisch deel van de NAS.   De netwerkaansluitingen, proxy en andere technische onderdelen kan je hier aanpassen. Remote access is geschikt voor het toegang verlenen tot je NAS van buiten je netwerk en “portforwarding” is dan weer voor het veranderen van de standaard poorten voor diensten als download machine. Wil je hiervoor alles weten, raad ik je aan de handleiding online even grondig door te nemen.

“Storage” gaat dan weer over je harde schijven en de RAID-encryptie. Hier kan je de RAID-modus veranderen en ook de harde schijf vervangen moest dit nodig zijn.

Nogmaals:
RAID-modus veranderen = formatteren van alle schijven = alles wordt gewist!

Wanneer je verwacht dat de gegevens die op de mac staan automatisch op de LaCie komen, heeft LaCie meerdere mogelijkheden afhankelijk van wat je precies wilt bereiken. Wil je dat je een virtuele kopie hebt van je mac, dan zou ik opteren voor Time Machine. Dit zit standaard in alle Apple computers. Je sluit de schijf aan en in de instellingen van je mac bepaal je dat deze schijf dient gebruikt te worden als TM-schijf. Wil je toch manueel een back-up maken van bepaalde mappen, gebruik dan de software “Intego Backup Manager Pro”, welke er gratis bij geleverd wordt. Hiermee kan je zowat alles naar de schijf kopiëren of synchroniseren. Het is echt knap om zien wat er allemaal kan! Je kunt alles nauwkeurig instellen.

Geluidsproductie
Aangezien LaCie alles eraan wil doen om de schijven zo koel mogelijk te houden, is er ook hier een systeem ingebouwd waarbij er langs de onderkant koude lucht wordt ingezogen welke via de verschillende schijven terug naar buiten gebracht wordt aan de achterkant. Dit alles zonder lawaaierige fans.  Je hoort weliswaar dat de schijf draait, maar het wordt nooit storend, zelfs niet als de schijf naast je op je bureau staat.

Conclusie
De LaCie 5big Nas Pro is echt een topproduct.  De mogelijkheden voor een IT-expert zijn misschien niet uitgebreid genoeg, maar voor een kleine KMO is deze oplossing meer dan genoeg. Alles is erg eenvoudig opgesteld en te bedienen. Door de RAID5 encryptie heb je een veilige externe schijf die er nog eens mooi uitziet. Je dient er wel voor in de geldbeugel te tasten: voor de 0TB versie betaal je 509 euro (vergeet niet dat je nog 5 harde schijven zelf moet voorzien), voor de 10TB versie 1099 euro en voor het dubbele aan capaciteit nog eens 860 euro extra. (Officiële prijzen incl. BTW)

Met vriendelijke groeten,
Sven Michiels

Review Lacie 5big Nas Pro
Review Lacie 5big Nas Pro
Review Lacie 5big Nas Pro storage
Every picture need to tell a story, take your time to write that story!
This website uses cookies. Learn more
AcceptDecline