Ongeveer drie jaar geleden heeft Epson haar K3-inktset verbeterd. De inkt is van het gepigmenteerde type. Magenta werd Vivid Magenta & Light Magenta werd Vivid Light Magenta. Deze verbeterde inktset heeft een iets grotere kleurruimte en wordt in een hele serie Epson-printers, van A3 tot A0, toegepast.
© Epson
De Epson Stylus Pro 3800 was bij de lancering een schot in de roos, alleen jammer dat er niet geprint kan worden op rol. Deze misser heeft Epson rechtgezet met de lancering van de 3880. Deze laatste kon ik uittesten – weliswaar voor een vrij korte periode.
Uitpakken
De koerier bracht een omvangrijke en zware doos met de Stylus Pro 3880 printer die duidelijk een maatje groter is dan mijn huidige Epson Stylus R2400. Enige extra mankracht was nodig voor het naar de 2de verdieping brengen van dit pakket. Eenmaal uitgepakt blijkt de 3880 meer een rechthoek te zijn die vooral vooraan erg hoog is, met name 684 x 376 x 257 (breedte x diepte x hoogte). In de doos is er ook nog een handleiding, een cd met installatie software en de nodige kabels om alles correct aan te sluiten.
© Epson
Inktcartridges
De Epson Stylus Pro 3880 is voorzien van negen cartridges, inclusief foto zwart (genaamd Photo Black) en mat zwart (genaamd Matte Black). De Epson 3880 maakt zelf de switch tussen mat- of foto zwart. De inktpatronen zijn groot (80ml) en mede daardoor zijn de gemeten printkosten per A4-foto laag, vermoedelijk rond de 0,50 Euro. Reken wel dat een volledige set je al snel ongeveer 425 Euro (excl. BTW) kost! Het voordeel is wel dat de inktpatronen tot de laatste druppel gebruikt kunnen worden.
© Epson
Praktijk
Na het aansluiten van de stroomkabel, moet er een keuze gemaakt worden tussen de 100Mb/sec Ethernet kabel of een USB 2,0 kabel. Aangezien de Ethernet kabel je het voordeel geeft om hem op je netwerk aan te sluiten (en zo dus met meerdere pc’s tegelijk te printen) - en Ethernet nog steeds sneller is dan USB 2,0 – lijkt me de keuze snel gemaakt. Op de website van Epson België download ik de laatste driver versie welke me onmiddellijk door de installatie gidst. De printersoftware is gelijklopend met mijn instellingen op de R2400, met hier en daar wat verandering/verbeteringen/toevoegingen.
Doordat deze printer gemaakt is voor veel afdrukken (dit merk je aan de grote inktpatronen of cartidges en aan de grote papierlade), is het niet nodig om vaak van inkt te wisselen, hetgeen betekent dat je goed kan doorwerken.
De printtijd om een foto op A4-formaat af te drukken is afhankelijk van je instellingen, maar reken op 3 minuten. Vergeleken met mijn A3+ printer is dit een beduidende verbetering, maar vergeleken met professionele grootformaatmachines is dat tamelijk traag. Natuurlijk moet je een BMW niet gaan vergelijken met een Ferrari …
Een tof detail is zeker dat deze A2 printer ook nog oog heeft voor klanten die een 10x15cm foto afgedrukt willen hebben!
Ilford Smooth Pearl Paper 290gr
Aangezien Epson me geen papier leverde voor de review, heb ik gebruik gemaakt van mijn Ilford Smooth Pearl paper (290Gr). Eerst heb ik het Iflord icc-profiel dat je online gratis kan downloaden afgedrukt. De resultaten waren dusdanig bevredigend dat ik – just for fun – de kalibratie heb gedaan met mijn X-Rite Photo Pro spectrometer. Het profiel dat ik hiermee bekwam was lichtjes beter, maar niet in die mate dat ik een aanschaf van dergelijk apparaat zou aanbevelen. Maar zoals dus eerder gezegd, zijn de testprints die ik maakte erg goed!
© Epson
Prijs
De Espon Stylus Pro 3880 heeft een officiële prijs van 1687,95 Euro. In de beter fotozaak zal de prijs al snel met 400 Euro zakken! Als je dus een aankoop overweegt, ga dus zeker even horen bij enkele lokale fotowinkels en vergelijk ook de prijzen online.
Conclusie
De afdrukken gemaakt met een Epson 3880 voldeden direct aan mijn toch wel hoge eisen. De inktkosten per afdruk zijn laag en dit zal menig fotograaf graag horen in deze economisch moeilijke tijden. De aanschafprijs van de 3880 is redelijk hoog, maar vergeleken met andere A2-printers valt dit binnen de normen.
Met vriendelijke groeten,
Sven Michiels