Eizo lanceerde korte tijd geleden een nieuwe vlaggenschip: de Coloredge CG 277. Een grafische monitor van maar liefst 27” die zich richt op een kleine-, maar erg duidelijke markt van professionele fotografen, van drukkerijen, van specialisten in video en van iedere grafische editor. Buiten een erg impressionante monitor zijn de toebehoren en de specificaties erg indrukwekkend. De monitor wordt geleverd met een monitorkap en bevat een volautomatisch calibrator aan boord. Bij de specificaties is het indrukwekkendste cijfer wellicht het bereik van maar liefst 99% van het Adobe RGB spectrum. Kort gezegd: dit is echt het neusje van de zalm.
© EIZO
Installatie
Het uitpakken van een monitor is kinderspel want hij zit in de doos reeds volledig gebruiksklaar. Enkel de beschermingsplastiek moet voorzichtig verwijderd worden en dan aansluiten, meer is het niet. De monitorkap installeren is misschien nog het moeilijkste deel, maar ook hier wijst alles zichzelf uit. Indien nodig kan je nog altijd de handleiding volgen. De aansluitingen zullen voor gebruikers uit de doelgroep voor de hand liggen: een stroomkabel om het scherm elektriciteit te geven, een DVI of displayport kabel om je pc te verbinden en een USB kabel.
Calibratie
De Eizo CG277 is vanuit het fabriek al gekalibreerd, maar toch dient hij aangepast te worden aan jouw lichtomstandigheden. Het heeft inderdaad geen nut om een degelijk hoog bedrag uit te geven aan een monitor als je hem niet kalibreert aan jouw werkplek. Hiervoor kan je gebruik maken van de ingebouwde calibrator. Deze zit onderaan je scherm ingebouwd en zal tevoorschijn komen als het systeem het vraagt. De software die je monitor calibreert dien je wel eerst te downloaden vanop de website van Eizo. De ColorNavigator Calibration Software 6.4.6.8 (232MB) is geschikt voor een hele reeks schermen en calibrators (zie lijst op de website van Eizo).
© EIZO
© EIZO
Eizo lanceerde recent ook “Colornavigator NX” die dezelfde functionaliteiten heeft als de “normale” versie, maar een toevoeging heeft op het gebied van grote bedrijven die vanop 1 plek de calibratie van alle grafische schermen willen beheren. Persoonlijk lijkt me dit een erg handige toepassing, maar toch raadt Eizo aan deze versie niet te gebruiken als je ze niet echt nodig hebt. Mijn review gaat bijgevolg enkel over de standaard versie.
© EIZO
Na het starten van de calibratiesoftware “Colornavigator 6” dien je te kiezen uit een vooringesteld fotografisch profiel of een vooringesteld printer profiel. Persoonlijk verkies ik om zelf een profiel aan te maken, aangepast aan mijn lichtomstandigheden. Hiervoor dien je op “Create a new target” te klikken.
© EIZO
Daarna zal het programma vragen om RGB Gamut, Brightness / Whitepoint, Black level en Gamma in te stellen. Als “RGB Gamut” kies je voor “Monitor Native”. Bij Brightness / White point ga ik voor een helderheid van 100cd/m2 (maar eigenlijk is 80 al voldoende voor dit TFT scherm) en als White point laat ik het omgevingslicht meten door gebruik te maken van de Display 2 calibrator. Black level verander ik niet en deze blijft dus gewoon op minimum staan. Uiteraard blijft het gamma ook op 2,2.
Het programma zal nu vragen je profiel een naam te geven. Uiteraard doe je hiermee wat je wilt, maar ik verkies om de naam als volgt te schrijven [Type scherm] _ [Helderheid] _ [Kelvin waarden] _ [Gamma] _ [Datum] of in een voorbeeld: EIZOCG77_100_6500_22_20140601
Nu je target aangemaakt is, kan je aan de slag om een schermprofiel aan te maken. Selecteer je target dat net aangemaakt is en kies “Adjust”. Initialiseer je calibrator nogmaals en kies “next”. Laat het programma nu zijn werk doen. Het is belangrijk dat tijdens dit proces de lichtomstandigheden niet veranderden (door opeens licht aan te steken bv) en dat ook geen programma’s geopend worden.
Als laatste gedeelte van het calibratieproces zal je een overzicht krijgen met je gevraagde waardes en de desbetreffende resultaten.
Lookup Table
Na de calibratie van het scherm stoppen de meeste fotografen omdat ze hun scherm niet “nog” beter kunnen verfijnen, maar eigenlijk begint het pas hier voor deze monitor. Eizo ontwikkelde namelijk iets dat de naam “Lookup table” meekreeg. Hierdoor wordt je profiel met minieme stapjes aangepast naar de perfectie. Het eenvoudigste om dit te doen is je camera te nemen en een foto nemen van een object met (heel) veel verschillende kleuren. Zorg dus dat kleuren als zwart, wit, rood, geel, blauw maar ook verschillende tinten groen, roze, paars, … enz erin voorkomen. Die foto open je op je scherm en je zet dit object ernaast. Nu ga je met kleine stapjes elke kleur aanpassen zodat het reële object en je scherm exact overeen komen. Dit is een erg tijdrovend proces, maar het geeft je echt voldoening nadien. Wat je ook kan doen, is de X-Rite Colochecker kaart aanschaffen (kostprijs rond de 80-100 euro) en daarvan een foto nemen. Daarna voer je hetzelfde proces uit als hierboven beschreven.
Aansluitingen
De Eizo beschikt over twee DVI-I ingangen en een display poort. Dat kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld naast je computer ook je laptop met het scherm wil verbinden. De monitor is ook voorzien van twee USB poorten. De andere aansluiting kan je bijvoorbeeld gebruiken voor een USB-stick. Aangezien de USB poorten zich aan de onderkant achterin bevinden, kan je ze minder eenvoudig bereiken. Er lopen altijd 3 kabels naar je scherm: een voedingskabel, een dvi- of displayport kabel en een usb kabel voor de hardware calibratie en de USB hub. Deze kabels kan je achteraan mooi wegwerken.
© EIZO
IPS Panel
De CG277 maakt gebruik van een IPS (In-Plane Switching) panel. Over het algemeen kenmerken deze panels extreme kijkhoeken en enorme goede kwaliteitsweergave van stilstaande beelden. Deze panels zorgen dus voor een grote meerwaarde wanneer kleurechtheid en retouchering van foto’s erg belangrijk zijn. Het nadeel is echter wel de prijs en de reactietijd. Het maakt het scherm ook minder geschikt voor video of gamen.
Positioneren van het scherm
Doordat het een vrij grote breedbeeld monitor is, zal je het scherm best >50cm van je ogen zetten. Dit is wel wennen, maar het is veel beter voor je ogen. De beste hoogte voor het scherm bepalen ligt iets moeilijker. Hiervoor heb je de voorgeschreven ergonomische standaarden nodig: je zit op een comfortabele stoel waarbij je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90° zijn. Je rug wordt ondersteund en je zit goed recht. Kijk nu recht vooruit. De hoogte van de lijn die je ogen uitkijken en de hoogte van de bovenrand van je scherm moet nu gelijk gezet worden en dan zit je goed. Dit lijk misschien allemaal wat overdreven, maar als je 8 uren (of meer) per dag op het scherm moet zien, kan je maar beter zorg dragen voor je nek en rug. Het scherm kan je eenvoudigweg omhoog en omlaag schuiven. Zelfs voor erg grote mensen, kan deze monitor hoog genoeg geplaatst worden.
De monitor is kantelbaar in een hoek tot 90 graden. Hij staat dan rechtop, in een soort van portretstand. Dit is vooral handig als je als fotograaf een hele reeks portrait foto’s moet bewerken en de foto echt groot wil zien. Toch vermoed ik dat dit een niet zo vaak gebruikte functie is omdat er geen sensor in de monitor verwerkt zit die dit kan detecteren en zodoende software kan aansturen om het beeld te kantelen. Alles is echter wel voorzien om het manueel te doen.
Alles bij elkaar is het erg prettig dat het scherm zo flexibel opgesteld kan worden. Je kan het geheel naar eigen wens positioneren. Daarbij kan je makkelijker een kabel achter in de monitor steken zonder alles overhoop te halen. Je kantelt en draait het scherm gewoon zodat je kan zien wat je aan het doen bent.
Lichtkap
De CG277 wordt geleverd inclusief een speciale kap die lichtinval moet verminderen. Het verschil met en zonder kap is groter dan je zou verwachten. Het zal wellicht even wennen zijn, maar toch kan ik zeggen dat ik het erg prettig vond de kap op de monitor te hebben. De kap is aan de bovenkant voorzien van een schuifbaar paneel. Door deze opzij te schuiven kun je een externe calibrator neerhangen wanneer je de monitor opnieuw gaat calibreren en niet wenst gebruik te maken van de interne calibrator.
© EIZO
Kwaliteit
Eizo staat bekend om kwalitatief hoogwaardige producten en aan dit scherm is dan ook merkbaar extra aandacht besteed. Elke monitor wordt in de fabriek doorgemeten en het testrapport wordt met de monitor meegeleverd. Het scherm wordt hierbij op 25 verschillende punten gemeten. Deze punten zijn verdeeld over het hele scherm en bij het meten wordt er op gelet dat het lichtverschil tussen de gemeten punten minimaal is. Het scherm moet dus overal even helder zijn. In het testrapport zijn de meetresultaten terug te vinden en zie je de minimale verschillen tussen de gemeten punten. Deze monitoren zijn gebouwd om ook nog over vijf jaar een uitstekend beeld te kunnen weergeven. Eizo wil dit trouwens bewijzen door 5 jaar (on site) garantie op deze monitoren te geven.
Kleurbereik
Eén van de grote voordelen van de Eizo CG277 is het grote kleurbereik. De kleurruimte omvat zo’n 99% van AdobeRGB. Veel andere monitoren hebben al moeite om dergelijke sRGB kleurruimte te tonen. Uiteraard is het dan logisch dat het scherm 100% van de sRGB kleurruimte weergeeft. Dit merk je vooral door foto’s te gaan bekijken die je vroeger hebt bewerkt, maar ook bij foto’s die je net getrokken hebt. In zowat alle kleuren zie je lichte nuances die je vroeger niet eens zag.
Resolutie & formaat
De Eizo CG277 monitor heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Deze is identiek aan de iMac 27” die als pc + tweede scherm door mij gebruikt wordt. Persoonlijk vind ik deze combinatie erg geschikt en bijzonder prettig werken. Fotobewerking met software zoals Adobe Photoshop of Adobe Lightroom heb je erg veel voordeel van het breedbeeld formaat. Door dit formaat behoud je naast de foto immers nog voldoende ruimte over voor de paletten.
Conclusie
De Eizo CG277 is eigenlijk de monitor die elke fotograaf zou moeten hebben. Het enige echte nadeel is het forse prijskaartje van 2100 euro (incl. BTW), maar hiervoor krijg je echter een super monitor waarmee je foto’s kan bekijken zoals ze bedoeld zijn. Het is een absolute aanrader voor elke professionele- of serieuze amateur fotograaf/grafici !
Met dank aan Eizo België voor het leveren van het scherm.
Met vriendelijke groeten,
Sven Michiels