Smp 2017
  • Home
  • About
  • Portfolio
  • Latest Work
  • Reviews
    • Reviews ENG
    • Reviews NL
  • Contact

Adobe Lightroom 4

March 18, 2012

INTRODUCTIE
Enkele weken geleden lanceerde Adobe de 4de versie van het programma Lightroom. Al van bij de creatie begin 2006, is Lightroom bedoeld voor fotografen die hun beelden (meestal in RAW) snel en eenvoudig willen ordenen en bewerken. De eerste Lightroom versie was echter niet veel meer dan een beeldbank met basisbewerkingsmogelijkheden. Zes jaar van ontwikkeling en 4 versies later, is Lightroom ondertussen een volwaardig product met een erg goede workflow en met vele indrukwekkende functies. Eerder maakte ik ook een review van versie 3 (deze kan je HIER nalezen), bijgevolg ga ik niet alle mogelijkheden van Lightroom bespreken in deze review, maar enkel de zaken aanstippen welke volledig nieuw of grondig veranderd zijn.


© Adobe

SYSTEEM VEREISTEN
Aangezien het volledige pakket redelijk krachtig is, vereist de fabrikant ook stevige specificaties van je computer. Even een opsplitsing voor Mac & Windows gebruikers

Mac:

  • Besturingssysteem: Mac OS 10.6.8 Snow Leopard of 10.7 Lion
  • Processor: Intel processor met 64bit support
  • Geheugen: minimum 2GB
  • Harde schijf: minimum 1GB vrij
  • Scherm resolutie: 1024x768
  • DVD-Rom lezer
  • Internet connectie voor Internet gerelateerde diensten


Concreet betekent dit dat je, als mac-gebruiker de op 1 na meest recente besturingssysteem moet hebben om dit pakket te draaien.

Windows:

  • Besturingssysteem: Windows Vista SP2 of Windows 7 SP1
  • Processor: Intel Pentium 4 of AMD Athlon 64 bit processor
  • Geheugen: minimum 2GB2
  • Harde schijf: minimum 1GB vrij
  • Scherm resolutie: 1024x768
  • DVD-Rom lezer
  • Internet connectie voor Internet gerelateerde diensten


Dit betekent  dat je, als windows-gebruiker wellicht dit pakket niet kunt draaien als je nog Windows XP hebt of nog op een 10” netbookje werkt (schermresolutie is te laag)!

Vanaf versie 4 is het mogelijk om de taal zelf te kiezen uit een vrij uitgebreide lijst. In de vorige versie was de taal van Lightroom gekoppeld aan de taal van je bestuingssysteem. Aangezien ik persoonlijk verkies alle programmaties in het Engels te hebben, zullen ook de onderstaande termen steeds in het Engels weergegeven worden.



ONTWIKKELEN
In Lightroom 4 is het “BASIC” paneel in de develop module grondig aangepakt en werd alles eenvoudiger gemaakt. Het principe dat Adobe ons wil tonen is simpel: begin bovenaan en werk stap-voor-stap naar onderen toe. Zo zal je merken dat de “Recovery slider“ & “Fill Light slider” verdwenen is, net als de “Brightness slider” en dat toch werkt alles aangenamer, sneller en beter werkt om tot het gewenste resultaat te komen.

Wil je de overbelichtte lucht terughalen, kan je eenvoudig gebruik maken van de “Hightlight slider”.  Deze werkt trouwens alleen op de overbelichte delen in de foto. Omgekeerd kan je de donkere partijen in je foto ophalen met de tweede slider “Shadows”.



Aangezien de hele verwerkingsmotor achter Lightroom 4 veranderd is, heeft ook deze “Process version” de naam “2012” meegekregen. Bij het openen van je “oude” foto’s (bewerkt in een oudere versie van Lightroom) zal je onderaan rechts een waarschuwing krijgen en kan je deze desgewenst omzetten naar de nieuwe versie. Hier heb je ook de mogelijkheid om dit automatisch te doen voor alle foto’s, maar dat zou ik afraden. De standard instellingen zijn namelijk niet meer dezelfde en dit zou ongewenste resultaten met zich meebrengen. Foto’s die je vroeger niet goed kreeg, kan je opnieuw omzetten en hopelijk haal je nu het gewenste resultaat wel.





Een laatste nieuwigheid in Lightroom 4 is dat alle sliders nu de standaard waarde van “0” hebben en dat is toch een stuk eenvoudiger werken.  Vroeger stond de ene slider op 0 en de andere standaard op 50.

VIDEO
Hoewel ik geen video-fan ben (ben duidelijk een foto-fan) heb ik dit onderdeel toch met grote interesse gevolgd en bekeken. Lightroom 4 is hoofdzakelijk een programma voor fotografen en hun foto’s, maar wat als de fotografen nu ook video’s maken met hun camera? Inderdaad, dan kunnen ze gewoon hun vertrouwde software gebruiken.  Al is hier een grote “maar” bij … Je kunt perfect je video-bestanden inladen en bekijken binnen de Lightroom omgeving. Je kan ook lichte kleur bewerkingen toepassen met “quick develop” en je hebt de mogelijkheid om het begin en/of einde manueel aan te passen. Daarmee stopt ook ineens de mogelijkheid van de video mogelijkheid binnen Lightroom … Je kunt er dus geen stukken uit knippen of evenmin muziek toevoegen, zelfs niet in-/uitzoomen.

Kortom, gezien de recente evolutie van video mogelijkheid op de dslr camera’s, is het leuk dat deze functie in Lightroom 4 aanwezig is, maar de mogelijkheden mochten best een stuk uitgebreider zijn.

BOOK
Een nieuw onderdeel in Lightroom 4 is “Book”. De concurrent van Apple, Aperture, had dit al langer en daarom dat ook vele Lightroom gebruikers hoopten op dit onderdeel in een nieuwe versie. Die is er dus gekomen door een samenwerking tussen Adobe & de firma BLURB (LINK).

Met dit onderdeel is het dus erg eenvoudig om je foto’s in een handomdraai om te vormen tot een digitaal geprint boek. De opmaak kan je automatisch laten verlopen of volledig zelf bepalen.  Erg aangenaam was vast te stellen dat de prijs steeds zichtbaar bleef. Je weet dus op elk moment hoeveel het boek je gaat kosten. Wil je niet met Blurb werken, dan kun je ook kiezen om een PDF document te exporteren.

Bij het openen van de module “Book” zullen alle geselecteerde foto’s automatisch verspreid worden over een standaard boek. Nadien is het aan jou, de gebruiker, om het boek te gaan samenstellen: de grootte van het boek – type omslag – papiertype – logo en tot slot ook de verschillende paginastijlen. Deze paginastijlen laten je toe om 1 of meerdere foto’s op een blad te plaatsen, maar ze laten je ook toe teksten te gaan gebruiken. Zelf hou ik eerder van zwarte achtergronden, maar je kunt ook naar wens een andere achtergrond toevoegen.

De applicatie laat toe om het boek op te slaan om nadien terug op te roepen of opnieuw af te drukken, maar je kunt ook verschillende versies maken en bewaren. Als je echter volledige vrijheid wilt over je pagina opmaak, dan loop je wellicht snel tegen enkele beperkingen op … Net zoals de beperkte formaten van Blurb.

De kwaliteit van de afdrukken is ronduit super!

MAPS
De laatste grote nieuwigheid die ik wil bespreken is de module “Maps”. Deze kaart is eigenlijk Google Maps waarop je foto’s kunt zien (als ze voorzien zijn van GPS-coördinaten) of waar je je foto’s kan linken aan een welbepaalde plaats. Moest je je foto’s willen exporteren naar Flickr, is dit wel een leuke meerwaarde. Aangezien vandaag er maar erg weinig dslr camera’s een gps coördinaat in de metadata gegevens verwerken, vind ik dit eerder een “gadget”, dan echt een toegevoegde waarde.

Moest je toch een GPS track logger hebben zal je – afhankelijk van het model – het bestand ook nog eerst moeten converteren alvorens het te kunnen inlezen. Een volgende nadeel is dat dit onderdeel alleen werkt als je een internetverbinding hebt.

PRIJS
Tot slot wil ik graag met jullie het hebben over de prijs. Deze keer is dit onderdeel een positieve noot. Adobe lanceert Lightroom 4 namelijk in twee versies: de volledige versie en de update voor versie 2 en 3. De volledige versie gaat voor net geen 130 Euro over de toonbank en de upgrade zal je slechts iets meer dan 70 Euro kosten.

CONCLUSIE
Adobe lanceert met zijn vierde versie van Lightroom een volledig pakket voor de digitale fotograaf. De beelden worden op een overzichtige manier opgeslagen in de beeldbank en kunnen op een eenvoudige manier bewerkt worden. De “process version 2012” is een stuk krachtiger en dit zorgt voor de meeste meerwaarde. De video- & kaart toepassing is een leuke toevoeging, maar hier mis ik toch wat meer mogelijkheden. De prijs is absoluut een topper: voor iets meer dan 70€ heb je al de nieuwste versie in huis!

Tot slot wil ik Adobe nog bedanken voor het ter beschikking stellen van dit pakket.

Met vriendelijke groeten,
Sven Michiels

Adobe_Lightroom4_Wall
Every picture need to tell a story, take your time to write that story!
This website uses cookies. Learn more
AcceptDecline