Sinds meerdere jaren heeft Apple een ultra-platte laptop in zijn gamma opgenomen. Het was in 2008 dat wijlen CEO Steve Jobs een bruine enveloppe opende en er een laptop uithaalde. Het bleek te gaan om de Macbook Air. Recent lanceerde Apple de nieuwste telg in de Air-familie. De Macbook Air is te verkrijgen in 2 uitvoeringen: de 11” en de grotere 13”. Ik testte een maand lang de kleinste versie uit.
© Apple
Design
De nieuwe 11” & 13” Macbook Air (afgekort MBA) zijn van design identiek, alleen de grootte verschilt dus. Dichtgeklapt is hij zo plat dat een niet-Apple kenner zelfs niet wil geloven dat het een laptop is. Velen kijken dan ook vol verwondering naar dit knap staaltje design. Aan de voorkant is de Macbook Air amper 3 millimeter dik (je leest dit goed!) en dit loopt naar de achterkant op tot slechts 1,7cm. Bovendien weegt hij amper 1,08kg.
Scherm
Het scherm van de Macbook Air 11″ heeft een resolutie van 1366 x 768 wat behoorlijk is voor zo’n kleine draagbare laptop. Door deze goede resolutie op een relatief klein scherm, zie je alles erg scherp. Wat ik wel jammer vind, is het blinkend scherm. Als fotograaf hou ik toch liever van de matte schermen, alhoewel ik moet zeggen dat het blinkende scherm me geen enkel moment gestoord heeft tijdens deze testperiode.
Snelheid
Snelheid is een relatief begrip op de MacBook Air. De 11″ Air heeft standaard een 1.6Ghz dual-core Intel i5 processor onder de motorkap. Voor hen die dit willen, is het ook mogelijk om deze op te waarderen naar een i7 processor met 1,8Ghz voor 150 euro. Maar in de praktijk lijkt hij veel sneller dan deze cijfers doen vermoeden. Dit komt waarschijnlijk doordat de Air alleen verkrijgbaar is met flashopslag. Niet alleen bespaart dit ruimte, maar het is ook geruisloos, het bespaart energie en hij wordt er dus ook een stuk sneller van. Zo start de Air op in 50 seconden en is hij binnen 3 seconden uit de slaapfunctie. Alle programma’s starten ook lekker vlot op. Dit zorgt ervoor dat de Air sneller aanvoelt dan de 1,6Ghz doet vermoeden. Je kunt de 11” MBA verkrijgen met 64 of 128GB flashopslag – waarbij ik de laatste versie getest heb. In de store kan je voor 300 Euro extra een ssd krijgen van 256GB. Budgetredenen zullen dus wellicht de keuze grotendeels bepalen als je overweegt een MBA aan te schaffen.
Het gebruik van Solid State Drives is de toekomst. Het maakt de MacBook Air (of elke andere laptop of vaste pc) op vele fronten beter: minder warmteproductie, betere schok-bestendigheid en snellere lees- en schrijfsnelheden. Het nadeel blijft dat de opslaggrootte beperkt blijft tot maximaal 256Gb, hetgeen voor een fotograaf toch vrij beperkt is, tenzij je - zoals ik – na elke opdracht de foto’s van je laptop verwijdert.
Als grafische processor zit er een Intel HD Graphics 3000 met 256mb cache, welke naar mijn mening meer dan behoorlijk presteert voor dergelijk type laptop. De basis 11” MBA wordt standaard voorzien van 2Gb ramgeheugen, maar voor 99,99 euro kun je dit verdubbelen naar 4Gb.
Poorten
Aangezien de MBA zo plat is, zal je hier dus geen overvloed aan poorten vinden. In de eerste MBA-generatie moesten de eigenaars het stellen met 1 USB-poort. Op dit model heeft Apple het aantal poorten verdubbeld. Je kunt nu dus zowel een externe harde schijf alsook een iPhone aansluiten. Aan de rechter kant zit behalve een USB-poort ook een Display Port. Hierdoor kun je zelfs je 27″ Cinema Display aansluiten op je MBA, waardoor je achteraan het scherm een USB-hub hebt. Wat nieuw is aan deze versie is dat de displayport nu ook voorzien is van de nieuwste Thunderbold technologie!
Verder vind je uiteraard nog de bekende Magsafe-aansluiting om de laptop op te laden, een 3,5mm audio-jack (Op het 13” model is er ook een sd-kaartlezer). Je leest het goed: op deze laptop vind je geen Ethernet-, Firewire 400- en Firewire 800 poort terug. Het gemis aan een ethernet-poort is op te lossen door een apart verbindingsstukje te kopen dat je USB-poort omvormt tot een ethernet-poort (kostprijs: 29€). Apple zal wellicht ervan uitgaan dat er meer en meer draadloze netwerken komen.
© Apple
Apple verkoopt nog steeds als optie een superdrive om DVD’s te kijken of programma’s te installeren. Toch wordt de MacBook Air geleverd met een prachtig klein USB-stickje. Hierop staat het OS en de iLife applicaties. In geval van nood, kun je dus zonder problemen je OS herstellen door deze USB-stick te gebruiken. Wil je toch graag een externe dvd-schrijver, betaal je hiervoor 79 Euro extra.
Thunderbold
Intel ontwikkelde een nieuwe technologie genaamd, Thunderbold. Lacie & Apple werkten mee aan de technische kant. Deze nieuwe manier van data transfer zou snelheden halen tot 10Gb/sec! Als je weet dat de beste ssd’s nu zo’n 634mb/sec halen en sata hdd’s zo’n 190MB/sec, is dit een gigantische stuk sneller, namelijk 16 keer sneller dan een ssd!
Op het moment van dit schrijven had Lacie jammer genoeg geen Lacie Little Big Disk binnen zodat ik dit niet kon uittesten.
Batterij
De MBA zou een stand-by tijd van maar liefst 30 dagen hebben, maar dit lijkt me toch sterk overdreven, aangezien het weinig nut heeft om je laptop een maand lang te laten opstaan, zonder hem 1 keer open te klappen … Toch was ik aardig verbaast van de batterij in de 11″ MacBook Air die al snel 5 uur (met een volle batterij) meegaat. Dat is bijna de helft meer dan mijn MBP 15”!
Persoonlijk idee
De volgende alinea is niet meetbaar, maar enkel een weergave van mijn persoonlijk gevoel. Aangezien ik nu zowel de Macbook Air 11” alsook de grotere versie 13” getest heb (en zelf een Macbook Pro 15” bezit), vind ik de kleinste toch mijn hartendief! Het verschil tussen de 11 is klein waardoor de 11 toch iets mobieler is. In combinatie met een extern klavier + muis en een extern scherm (type cinema display) heb je onderweg alle voordelen van het compacte design en lichtgewicht en op kantoor het gebruiksgemak van een groot scherm.
Conclusie
Apple lijkt met deze ultra-platte Macbook Air een goede weg ingeslagen te hebben. De Thunderbold technologie is nog te nieuw om hierover al uitspraken te doen, maar als de cijfers in de specificaties kloppen, wordt dit een grote stap voorwaarts!
Met vriendelijke groeten,
Sven Michiels